Gravitációs (nyílt égésterű) kazán

Javasolt béléscső: FuranFlex 

Több ezer évig kizárólag nyílt égésterű fűtőberendezéseket és kéményeket használt az emberiség. A mai napig is a kémények többsége nyílt égésterű fűtő berendezésekhez csatlakozik. Az ilyen kémények működése azon alapszik, hogy a bennük áramló meleg füstgáz könnyebb, mint a külső levegő hőmérséklete. Ennek hatására a füstgáz 4-6 m/s (14-21 km/h) sebességgel áramlik felfelé. 

Ez a kéményben huzatot és ezzel enyhe vákuumot hoz létre, ami az égéstérbe beszívja a levegőt, általában a lakóhelységből.

Ha a szükségesnél több levegőt szív be a kazán a lakásból, az energia veszteséget jelent, és az így keletkező levegőhiány balesetek okozója is lehet. Az is előfordul, hogy a kazán kevesebb levegőt kap a szükségesnél. Ilyenkor a gázláng sárga, szénmonoxid (veszélyes gáz) keletkezik és nő a gázfogyasztás. Fontos, hogy a lakótér megfelelő nyílásokkal rendelkezzen a levegő beáramlására. Csak akkor működhet jól egy gravitációs fűtési rendszer, ha minden tagja megfelelő. Így lehet elkerülni a gyakran előforduló szénmonoxid mérgezéseket.

A magyarországi lakossági kémények 90%-a gravitációs rendszerű. 

 

1. Esővédő idom, kürtőfedél és gallér: Esővíz, szilárd tárgyak bejutásának megakadályozása a FuranFlex és a kémény fala között, illetve a FuranFlex béléscsőbe.

2.Gravitációs bekötőidom: Kazán kéményekhez való csatlakoztatásra szolgáló idom.

3.Gravitációs beépítéshez kalibráló gyűrű: A kondenz, tisztítóidom béléscsőhöz való csatlakozására szolgáló idom.

4.Gravitációs kondenz tisztítóidom:A kémény működése során keletkező kondenzvíz elvezetése és a kémény tisztítása ezen keresztül történik.