Zártégésterű készülékek

Ma a legmodernebb és legbiztonságosabb gázkészülékek a zárt égésterű - turbós - készülékek. Ezekhez csak a műszakilag hozzá alkalmazható kéményrendszereket lehet alkalmazni. A biztonságos működést a túlnyomásos rendszer és a gázkészülékek, légellátása adja, mivel az nem a helységből szívja az égéshez szükséges levegőt, hanem a szabadból, egy külön erre a célra kiépített rendszeren keresztül.

 Újabb technológiát képviselnek az úgynevezett kondenzációs kazánok, melyek a jobb hatásfok érdekében a kicsapódott égésterméket újra elégetik. Az ilyen berendezéseknél a kéménybe jutó égéstermék(kondenzációs kémény) mindössze 40-50 celsius fokos, így az, főleg egy több emeletes háznál, önmagától nem tud kijutni a szabadba. A kondenzációs kazánok ezért egy ventilátor segítségével túlnyomást idéznek elő a kéményben. A kondenzációs kazánok égéstermék elevezetőinek bevizsgálása rendkívül szigorú előírásoknak megfelelően történik. A kéményseprők nyomáspróbát végeznek, és már kisebb szivárgás esetén sem engedélyezhetik a berendezés üzembe helyezését!!

A Turbós kéményrendszerek mind osztott mind koncentrikus (cső a csőben) formában kiépíthető.

A kéményrendszerek ára a gázkészülék fajtájától (turbós-kondenzációs) jelentősen nem változik. Azonban a készülék típusok között óriási eltérés van akár több 100,000,- forintos különbség is. Erre kérem, nagyon figyeljenek oda, mert itt a hosszú távú spórolás a cél, nem pedig a fölösleges pénzkidobás.